/-->" /> Malířské-natěračské práce, dekorační nástřiky ...Koribanič Má - Co by ste mněli vědět...
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Máte již dost šedi a fádnosti kolem sebe?

 

Oblečte svůj byt do nového kabátu. Pokud stále váháte s barevnými odstíny a upřednostňujete raději klasiku, i zde se dají dělat proměny.

 

Při výběru barvy pro malování se
zamyslete nad tím, jaké další barvy budete chtít kombinovat a jak na
vás budou působit. Při volbě barevných tónů se nenechte vést pouze
módními trendy. Co je módní v malířství, nemusí být ve vašem případě
právě vkusné a z některých barevných výstřelků pak můžete být
nešťastní. Uvědomte si proto, jak na vás některé barvy působí. Důležité
je, aby se vám barva líbila a vnímali jste ji pozitivně.

 

  malba modrá     malba cihlová
                 

 

Barvy - jak na vás působí...!

 

Žlutá...

...barva působí radostně a optimisticky. Dodává prostoru slunečný a radostný nádech. Protepluje a prosvětluje interiér a opticky jej zvětšuje. Má uvolňující účinek na lidskou psychiku, působí povzbudivě a podněcuje k vyššímu pracovnímu výkonu. Tato barva se hodí pro prostory s malým množstvím slunečního svitu, které vyžadují prosvětlení (předsíně, haly a schodiště), nebo tam, kde chceme vytvořit optimistickou atmosféru. Působí pozitivně na trávící ústrojí (vyvolává chuť k jídlu) a pomáhá odstranit únavu. Nejvhodnější je pro kuchyně, jídelny, pracovny a dětské pokoje. Intenzivní odstíny na velkých plochách mohou vytvářet napětí. Světlé odstíny žluté na velkých plochách stěn místnost opticky zvětšují a odlehčují. Harmonické kombinace vytvoříme ve spojení s odstíny modré, která je barvou doplňkovou, nebo se zelenou.

 

Oranžová...

...působní dominantně. Vyvolává v bytě mocný dojem.Proteplí a rozjasní tmavé místnosti. Je velmi podmanivá - působí dominantně až okázale. Posiluje vitalitu, dodává elán a chuť do života a vyvolává činorodost. Oranžovou použijte pro tmavé místnosti a také v jídelnách a tam, kde se bude odehrávat společenská zábava. Je velmi oblíbená, protože vzbuzuje optimismus a chuť k jídlu. Syté odstíny navozují pocit vzrušení nebo ohrožení. Vhodnou barvou ke kombinování je doplňková modrá, zelená, fialová a žlutá. Stejné barvy, ale v jiném dekoru interiér sjednotí. Na velkých plochách docílíme značné optické efekty: místnost s velkými vzory na stěnách vypadá menší, drobné motivy pokoj zdánlivě zvětšují.

 

Červená...

...přináší kontrast a dynamiku. Je velmi výrazná a její použití v interiéru třeba pečlivě zvážit. Má silný emociální náboj a stimulační účinky. Navozuje intimní atmosféru, příliš velké plochy a syté odstíny mohou vyvolávat úzkost až agresivitu. Proto je vhodné uplatnit ji v menším měřítku, na
jednotlivých částech zařízení nebo na doplňcích. Barva ohně je vhodná pro místnosti, kde se počítá se zábavou a čilým ruchem. S oblibou se
používá na hračky a vybavení pokojů pro nejmenší. Vnáší temperament do nevýrazně zařízené místnosti. Upoutává pozornost a povzbuzuje fyzickou
aktivitu (zvyšuje srdeční tep i krevní tlak a zrychluje dýchání), ve velkých plochách je však příliš dráždivá. Tóny do fialova působí tajemně a slavnostně. Červená ladí s doplňkovou zelenou, nebo s modrou barvou.

 

Zelená...

...symbolizuje vyrovnanost, jaro a naději. Má ze všech barev nejširší škálu odstínů, které se v interiéru dají navzájem dobře kombinovat. Tato barva představuje rovnováhu a stabilitu. Uvolňuje napětí, zvyšuje pozornost a podporuje duševní činnost. Žlutozelená proteplí atmosféru místnosti. Všeobecně se zelená hodí do ložnic, pracoven a všech místností určených k relaxaci a odpočinku. Psychologové rovněž navrhují volbu zelených stěn v prostředí se
zvýšenou hladinou hluku, neboť tato barva má i příznivé zklidňující účinky na psychiku a sluchové ústrojí. Působí pozitivně také na srdce a krevní oběh. Doplňkovou barvou je červená, oranžová a žlutá, v malém množství i modrá.

 

Modrá...

...je barvou klidu a harmonie. Dodává místnostem elegantní a slavností ráz. Představuje uvolnění, klid, symbolizuje svěžest.Podporuje duševní soustředění a orientaci na vnitřní prožitky. Světlé tóny na velkých plochách stěn působí studeně, vyvážíte je zařízením interiéru v teplých barvách. Tuto barvu použijeme v místnostech, které mají působit dojmem čistoty, nebo kde se chceme uklidnit a soustředit.Jedná se zejména o koupelny, pracovny případně ložnice. Modrofialová je určena pro slavností a mimořádné interiéry. Modrá charakterizuje introvertní povahu. Je chladná, vyvolává dojem hloubek a dálek.Intenzivní odstíny působí pozitivně na oblast hlavy. Hodí se k červené i žluté, doplňuje ji oranžová. Kombinace s bílou vypadá slavnostně.

 

Modrá - ložnice - studená barva

...nahoře světlá studená barva (shora zesvětluje, uvolňuje, ze strany odvádí stranou - tmavá barva tvoří harmonický protiklad), koberec teplý světlý (zespodu odlehčuje, zvedá).

 

 

Žlutá - pracovna - pokoj - lehká barva

...nahoře světlá teplá barva (ve směru shora duchovně podněcuje, ze stran otepluje, přibližuje, zespodu odlehčuje, zvedá.) Tmavá teplá barva ze strany obklopuje.

 

 

Červená (okr, fialová, hnědá) - kuchyně, obývací pokoj, aktivní barva

...nahoře světlá teplá barva (ve směru shora duchovně podněcuje, ze stran otepluje, přibližuje, zespodu odlehčuje, zvedá.) Tmavá teplá barva ze strany obklopuje - červená má menší intenzitu impulsů než žlutá - více si člověk odpočine.

 

 

Ostatní kombinace:

...dětské pokoje by měly být výrazně barevné, inspirativní…viz dětské
obrázky, samolepky oblíbených postaviček (Bob Builder, myšák Myckey, krteček atp…), nebo použití několika barev malby-případně bordur. Jak vymalovat pokoj, jak natřít nábytek, jakou barvu dekorativního nátěru zvolit a jak vše sladit, aniž bychom vyhledali bytového architekta? Spolehlivé vodítko jsou vlastní pocity a nálady v prostoru, kde se cítíme dobře a konzultace se spolubydlícími, kteří mohou mít úplně jiné představy. Pro základní orientaci nám postačí obecně vědět, že:

Teplé barvy působí na psychiku vesele, lehce, povzbudivě, že rozšiřují a oživují místnost a že jsou proto z vláště vhodné do pracoven,jídelen a dětských pokojů.

Studené barvy vedou spíše k pasivitě,ale vyhovují všem,kdo mají rádi čisté, jasné a svěří prostředí. Prostor s jejich použitím rozšíří a barva jakoby ustoupila do pozadí. Používají se zejména v kuchyních, koupelnách a pracovnách.

Tmavé odstíny barev uklidňují. Působí noblesně a věcně, ale ohraničují a zužují prostor. Nejlépe sluší velkým místnostem a rozlehlým reprezentačním prostorům.

 

 Z perspektivy odborníků...

 ...architektura však přistupuje k barvám z jiného hlediska - na rozdíl od psychologie nerozeznává barvy pozitivní a negativní. Volba řešení a barevnosti interiérů se odvíjí od jiných hledisek. Přestože architekt
sleduje módní trendy, ne vždy se jimi řídí. Je totiž důležité, aby
respektoval individualitu člověka, který se má ve svém domově cítit
pohodlně a přirozeně. I přes nejrůznější hypermoderní kombinace barev a materiálů, které produkuje převážně Itálie, volí většina lidí
neutrální, ne zcela moderní styl. Je nutné brát v potaz také velikost
interiéru, protože barevnými kombinacemi můžete prostor výrazně změnit. Tmavá barva dokáže velký pokoj učinit útulnějším, světlejší barva zase pomůže zvětšit malý prostor.

 

Trendy současnosti...

..současné módní trendy v interiérech používají světlé pastelové barvy a inklinují spíše ke konzervativismu. Pro zpestření lze zvýraznit jen určité plochy nebo části interiéru - natřou se úplně jinou, sytou barvou. Například v kuchyni, kde dominuje barva dřeva, je možné některé části kuchyňské linky natřít sytě modrou nebo žlutou. Pokud v místnosti vymalujete jednu stěnu jinou barvou než ostatní, pokoj získá úplně jinou atmosféru. Přestane působit fádně. Podle ní však neexistuje jednoznačná cesta barevného řešení interiérů. Proto se těžko mluví o tom, co je dnes nejpopulárnější. Nehledě na to, že každý architekt má na věc svůj vlastní pohled.

 

 

BARVA A JEJÍ ODSTÍNY VLIV NA LIDSKOU PSYCHIKU PŮSOBENÍ V PROSTORU VHODNÉ MÍSTNOSTI
Žlutá Povzbuzuje, veselá, komunikativní Světlá rozšiřuje prostor, v intenzivním odstínu vystupuje do popředí Pracovny, jídelny, dětské pokoje
Žlutozelená Přívětivá, veselá, připomínající přírodu Ve světlém odstínu rozšiřuje prostor, ve tmavém ho zužuje Všechny prostory vyžadující přátelskou a přívětivou atmosféru
Zelená Uklidňuje, působí vyrovnaně, snižuje napětí Neutrální Ložnice a pracovny
Modrozelená Uklidňující a chladná Zužuje prostor Reprezentativní prostory
Modrá Elegantní, svěží, chadná Rozšiřuje prostor Kuchyně, koupelny a pracovny
Indigově modrá Uklidňuje, je vážná a distancovaná Zmenšuje a vzbuzuje dojem hloubky Pracovny a ložnice
Modro-fialová Vážná a slavnostní Zužuje prostor, je elegantní, slavnostní Reprezentační místnosti
Červeno-fialová Extravagantní, tajemná, v jemné variantě působí sladce a hravě V tmavých odstínech změnšuje, ve světlých rozšiřuje Slavnostní místnosti, dívčí pokojíky a dámské budoáry
Purpurová Výstřední a tajemná Relativně neutrální Slavnostní místnosti, dívčí pokojíky a dámské budoáry

 

 

 

         Variace teplých a studených odstínů

...kombinace teplé a studené barvy zesílí jejich intenzitu. Ale pozor, lépe vypadá převaha jen jedné z nich, dodá tak místnosti osobitý ráz.

 

 

                   Vyhněte se...

…sytým barvám na stropech. Dovolit si je mohou jedině majitelé vysokých stropů, kde silné optické snížení nevadí. U obvyklých výšek bytu bychom ale dosáhli efektu "padajícího" stropu.

 

 

                       POZOR...!

...barvy nikdy nevybírejte pod umělým osvětlením, vždy jen na přirozeném světle.  Barvy na vzorníku vypadají trochu jinak než ve skutečnosti. Barvy po zaschnutí vždy vyblednou (změní odstín). 
Vyzkoušejte barvy nejdřív na menší ploše.

 

 

 Obrazek

Toto je optický klam, který pro nás můžou připravit barvy. I když je barva čáry stejná v různém prostředí může vypadat jinak.

 

 

 

                 Tipy pro malé byty...

- Tmavé nátěry by pro vás měly být tabu.
- Pokud chcete, aby místnost vypadala vyšší, nabarvěte kromě stěn i okraje stropu (5-10 cm).
- Optického rozšíření pokoje dosáhneme tmavším kobercem nebo vytvořením soklu u podlahy.
- Jestliže vám jeden pokoj slouží jako více místností (pracovna a ložnice, obývací pokoj a jídelna…), vyberte dvě barvy stěn nebo najděte jednu vhodnou pro všechny aktivity.

 

 ...a nakonec trochu humoru, nebo nééééé!!!!

 

Ženy vs. Muži.

muzy-vs.-zeny.jpg 

 

 

...že je lepší vyhořet? Nezapomeňte...!

 

"Vaše starost, naše radost".